måndag 17 juli 2017

Torkade rabarber

I år har vi fått otroligt mycket rabarber och det har bakats pajer och gjorts saft i parti och minut.
Något som är fasligt gott är också torkade rabarber, till youghurt och müsli eller att bara äta dom som dom är. Här kommer receptet:
1 kg rabarber
500 g strösocker
2 rågade tsk kanel
2 rågade tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
Skär rabarberna i 1/2 cm stora bitar ungefär.
Blanda de torra ingredienserna och häll sedan detta över rabarberbitarna.
Låt stå i 3-4 timmar.
Den sockerlag som bildats i bunken (som doftar ljuvligt av kanel och kardemumma) silar du ifrån och kokar upp ett par minuter.
Man brukar få skumma lite grann.
Slå sen den varma sockerlagen över rabarberbitarna igen.
Låt stå i en skål med lock några dygn, i rumstemperatur.
Lyft upp rabarberbitarna och lägg på bakplåtspapper, torkas i ugnen på ca: 50-60 grader.
Jag kör varmluftsugn med två plåtar och sätter en träsked i ugnsluckan.
Det tar några timmar, typ 5-6 tim, och den färdiga konsistensen blir som russin ungefär.
Förvaras i burk med lock och håller länge!!
I dagarna investerade jag i en svamp/frukttork och testar just nu hur det blir i den.
(Jag köpte min på cdon.se)
Ha en fin vecka!
Kram
Jenny


Inga kommentarer: